Canyon Residence

 Santa Monica, CA

Cost & Scope: withheld

Key Personnel:

            Virgil Aoanon, VCA Engineers – Civil Engineer

            Samir Ekmekji, Reiss Brown Ekmekji – Structural Engineer

            Alan Locke, IBE Consulting Engineers – MEP Engineer

            Dan Andrews, Horizon General Contractors – General Contractor

 

Completion Date: 2011

 

This design is driven by the owner’s passion for making. A significant sculpture studio, workshop and working vegetable garden,
ground the design of this villa. Situated in a shady canyon, one mile from the beach, the project site and the client’s desire to
preserve key aspects of the wooded landscape have had a considerable influence on the building design.

Working with several natural site constraints, the building is fundamentally organized around two planes: the horizontal plinth of
the garden patio that extends the private garden into the ground floor living spaces; and the vertical datum spine that connects and
organizes the various parts of the building program.

 

(LINK to Museum Without Walls)

  - Honor Award, Southern California Development Forum 2012

 Architectural Digest, July 2012 – Perfect Harmony